Znudziła Wam się już jajecznica i omlety na śniadanie? Przedstawiam dzisiaj pomysł na prostą w przygotowaniu roladę z cukinią. Do podania z ulubionymi dodatkami, idealna na śniadanie lub jako posiłek do pracy.
Składniki:
1/2 cukinii
3 jajka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki z suszonym pomidorami
łyżka natki pietruszki
łyżeczka smalcu lub masła klarowanego lub oleju kokosowego
75g serka śmietankowego naturalnego
liście sałaty
30g papryki
30g awokado
Przygotowanie:
Zaczynamy od cukinii, będziemy potrzebować jednej średniej sztuki, z której za pomocą obieraczki uzyskamy około 5 cienkich plastrów. W kolejnym kroku do niewielkiej miseczki wbijamy jajka a następnie dodajemy przyprawy – sól, pieprz, trochę przyprawy z suszonymi pomidorami a także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość mieszamy przez chwilę i przechodzimy do przygotowania spodu pod roladę.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, może to być masło klarowane, smalec czy olej kokosowy i na gorącym układamy plastry cukinii. Podsmażamy przez chwilę, układamy je jeden obok drugiego i na tak przygotowane wlewamy jajeczną masę. Pod przykryciem smaży, aż jajka się zetną i będzie można całość przewrócić na drugą stronę. Zostawiamy jeszcze na 1-2 minuty na patelni po czym przekładamy na talerz cukinią od spodu. Zostawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Teraz czas na dodatki, u mnie jest to serek śmietankowy, liście sałaty lodowej, kawałki papryki oraz awokado. Każdy może dodać to co lubi. Gdy mamy już wszystko ułożone zawijamy w rulon i kroimy na grubsze plastry. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 564 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 47g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników