Szybki i prosty przepis na sałatkę w wersji KETO a’la ziemniaczaną z boczkiem.
Sałatka a’la ziemniaczana z boczkiem
Ilość porcji:
2
porcjiCzas:
20
minutesKalorie:
942
kcalZ podanych składników porcja jest dla 2 osób.
Składniki
średni kalafior
2 jajka
100 g boczku
3 łyżki sera Cheddar
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
sól, pieprz
łyżka cebulki
Wskazówki
- Gotującą się wodę w garnku solimy i dodajemy rozdrobnioną główkę średniego kalafiora. Gotujemy około 10 minut. 2 jajka gotujemy na twardo około 10 minut. Na patelni podsmażamy 100g posiekanego boczku do ulubionego poziomu chrupkości.
- Gdy kalafior po ugotowaniu przestygnie przekładamy go do miski, dodajemy 2 rozdrobnione jajka oraz podsmażony boczek. Na końcu dodajemy 3 łyżki tartego sera Cheddar.
- W celu przygotowania sosu do średniej miseczki dodajemy kolejno: 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, łyżkę octu balsamicznego (opcjonalnie), sól, pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej cebulki. Mieszamy. Sos jest gotowy. Dodajemy go do sałatki i mieszamy. Wierzch sałatki możemy ozdobić podsmażonym boczkiem i cebulką.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- KALORIE: 942 | BIAŁKO: 43g | TŁUSZCZ: 80g | WĘGLOWODANY: 17g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie
Jedna odpowiedź
Rewelacyjna ta sałatka! Cudo poprostu 🥰