Przepis na keto placuszki z mascarpone i borówkami. Prosty sposób na słodszą wersję śniadania lub deser bez dodatku cukru i tradycyjnej mąki, czy migdałowej lub kokosowej. Są gotowe w 15 minut.
Składniki:
150g mascarpone
2 jajka
2 czubate łyżki błonnika bambusowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
szczypta soli
opcjonalnie erytrytol
80g borówek
2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki dodajemy 2 białka i z odrobiną soli ubijamy je na puszystą pianę.Do drugiego większego naczynia dodajemy serek mascarpone, 2 żółtka, trochę aromatu waniliowego, 2 czubate łyżki mąki lub błonnika bambusowego, na końcu dodajemy proszek do pieczenia oraz opcjonalnie trochę erytrytolu, gdy chcemy słodszą wersję placków. Całość miksujemy do połączenia składników i dodajemy ubitą pianę z białek. Pozostał nam już ostatni składnik – czyli borówki. Można również dodać np. pocięte truskawki.
Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz – może to być masło klarowane lub olej kokosowy i porcjami wykładamy przygotowane ciasto, wystarczy jedna łyżka na jeden placek. Smażymy je na średniej mocy z obu stron. Gotowe podajemy posypane np. erytrytolem w pudrze. Z podanych składników wyszło ok 18 placuszków.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/2 porcji:
KALORIE: 488 | BIAŁKO: 13g | TŁUSZCZ: 45g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników