

Zapraszam Was na pyszne ciasteczka z nasionami, w wersji bez cukru. Zrobimy keto florentynki. Prosty przepis, który przygotujecie z kilku składników.
Składniki:
100g słonecznika
50g migdałów
30g wiórków kokosowych
20g nasion lnu
1 jajko
20g masła lub oleju kokosowego
20g masła orzechowego
sól, cynamon
erytrytol wg uznania
Przygotowanie:
Potrzebujemy jedno większe naczynie do którego dodajemy nasiona słonecznika, kawałki migdałów, mogą być też płatki, trochę nasion lnu oraz wiórki kokosowe. Następnie dodajemy mokre składniki – jedno całe jajko, trochę rozpuszczonego tłuszczu-może to być masło, olej kokosowy lub mct, łyżkę masła orzechowego, trochę cynamonu dla smaku, soli i erytrytolu lub innego słodzika wg uznania. Całość wystarczy teraz tylko wymieszać łyżką. Z przygotowanej masy za pomocą łyżki tworzymy ciasteczka. Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 180°C termoobieg przez około 15 minut. Po upieczeniu dajemy im ostygnąć i są gotowe. Zachowują świeżość przez kilka dni.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/10 porcji:
KALORIE: 151 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 13g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 2.4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników