

Marzą Ci się puszyste, złociste pączki, ale jednocześnie chcesz trzymać się diety keto? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – keto pączki oponki, które smakują jak klasyczne wypieki, a jednocześnie są niskowęglowodanowe, bezglutenowe i bez dodatku cukru.
Składniki:
3 jajka
140g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
60g rozpuszczonego masła
3-4 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
wanilia
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: 3-4 kostki gorzkiej czekolady lub w wersji bez cukru
plus czubata łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Do większego kielicha blendera dodajemy: 3 całe jajka, mąkę migdałową lub zmielone migdały blanszowane, erytrotol do smaku lub inny słodzik, trochę wanilii, proszku do pieczenia i na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Można również zamienić na inny tłuszcz. Po kilku sekundach miksowania ciasto mamy gotowe.
Dalej potrzebujemy formę na oponki, którą smarujemy tłuszczem, aby łatwiej później było wyjąć pączki, może to być np. olej kokosowy. Wypełniamy zagłębienia prawie do końca i tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na około 25-30 minut.
Pączki wyjmujemy z formy, gdy będą już chłodne. Można je już zjeść lub też podać z polewą czekoladową, którą zrobimy z połączenia gorzkiej czekolady i oleju kokosowego. Całość rozpuszczamy przez chwile, może być np. w kąpieli wodnej i w lekko ciepłej polewie obtaczamy górę oponki. Należy je schować teraz do lodówki na kilkanaście minut, aby polewa ładnie zastygła.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/10 pączków bez polewy:
KALORIE: 155 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 15g | WĘGLOWODANY: 0.5g | WĘGLOWODANY NETTO: 0.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
