Propozycja na śniadanie – pyszny omlet z dużą ilością dodatków. W sam raz na pierwszy posiłek.
KETO omlet z dodatkami
Ilość porcji:
1
porcjaKalorie:
580
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas smażenia:
10
minutSkładniki
50g wędzonego boczku
50g papryki
kilka cebulek
3 jajka
sól, pieprz
spora garść rukoli
1 średni pomidor
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
Wskazówki
- Zaczynamy od pokrojenia wędzonego boczku na mniejsze kawałki. Następne podsmażamy je chwilę na patelni, do ulubionego poziomy chrupkości. Gotowe przekładamy na głębszy talerz a patelni nie czyścimy, gdyż na wytopionym tłuszczu po boczku przygotujemy za chwilę omlet. Dodatkowo kroimy w kostkę kawałek papryki, może być czerwona bądź żółta oraz cebulę dymkę. Dodajemy do boczku , a następnie wbijamy 3 całe jajka. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy przez chwilę widelcem, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Rozgrzewamy patelnię i wylewamy zawartość. Na średniej mocy smażymy omlet pod przykryciem przez kilka minut. Gdy omlet się zsiądzie przekładamy go na talerz. Dodajemy ulubione dodatki np. rukola oraz pokrojony pomidor. Układamy wszystko na jednej połowie. Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek oraz łyżką octu balsamicznego a następnie składamy na pół.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 580 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 43g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g