Smażony ser Halloumi w sosie pomidorowym z cukinią i papryką to doskonałe danie na śniadanie! Prosty, szybki przepis odpowiedni dla osób, które chcą przygotować danie bez jajek. Do tego pysznego przepisu wystarczy kilka prostych składników. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)
Szkic
Ilość porcji:
2
porcjeKalorie:
975
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas smażenia:
15
minutSkładniki
200g sera Halloumi
2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
1/2 cebuli lub 1 mniejsza
połowa papryki czerwonej lub żółtej
ząbek czosnku
1/2 cukinii lub 1 mniejsza
150ml passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
sól, pieprz
natka pietruszki
Wskazówki
- Zaczynamy od pokrojenia 200g sera Halloumi na kawałki tak po około 0.5cm. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, może być również inny tłuszcz i podsmażamy ser z obu stron aż będzie zarumieniony. Gdy będzie gotowy ściągamy go z patelni.
- Mniejszą cebulę lub połowę większej kroimy w drobniejszą kostkę, również połowę papryki, może być żołta lub czerwona oraz połowę większej cukinii lub jedną mniejszą.
Na tej samej patelni, gdzie wcześniej smażył się podgrzewamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy cebulę, smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wcześniej pokrojoną paprykę oraz cukinię. Smażymy, aż warzywa zmiękną i dodajemy sos pomidorowy lub passatę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Można również dodać jeszcze np. zioła prowansalskie czy bazylię. Kolejno przekładamy podsmażony ser i posypujemy natką pietruszki. Danie jest gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło. - Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 975 | BIAŁKO: 48g | TŁUSZCZ: 75g | WĘGLOWODANY: 29g | WĘGLOWODANY NETTO: 25g