KETO Malinowe ciasto chmurka bez pieczenia

Lekkie jak chmurka malinowe ciasto bez pieczenia. Bez dodatku cukru czy mąki, dla osób dbających o zdrowie i na KETO.

Malinowe ciasto chmurka bez pieczenia

Ilość porcji:

10

porcji
Kalorie:

403

kcal
Czas przygotowania:

30

minut
Czas chłodzenia:

240

minut

Ciasto możesz również przygotować z innych owoców. W wersji bezmlecznej można użyć śmietanki kokosowej do ubijania.

Składniki

  • 300g malin

  • 50ml wody

  • łyżka soku z cytryny

  • 2 czubate łyżki erytrytolu lub więcj

  • 15g żelatyny plus 100ml wody

  • 30g masła

    Krem:

  • 100g śmietanki 30%

  • 100g mascarpone

  • 30g czekolady 90%

Wskazówki

  • Mrożone lub świeże maliny przełóż do garnuszka. Dolej wodę i gotuj, aż się rozpadną. Ostudź. Dodaj sok z cytryny, erytrytol i wymieszaj.
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Dodaj do masy malinowej i przy użyciu blendera zmiksuj na gładki mus. Następnie masę miksuj mikserem na najwyższych obrotach około 10-15 minut, aż będzie jasną pianą. Dodaj rozpuszczone chłodne masło i miksuj tylko do połącznia składników. Przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
  • Schłodzone ciasto delikatnie wyjmij w formy. Śmietanę i mascarpone zmiksuj na puszysty krem. Rozsmaruj delikatnie na piance. Posyp pokruszoną czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby się schodziło.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na ciasto:

  • KALORIE: 1238 | BIAŁKO: 28g | TŁUSZCZ: 107g | WĘGLOWODANY: 49g | WĘGLOWODANY NETTO: 29g
  • MAKRO NA CIASTO BEZ KREMU: KALORIE: 403 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 26g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *