Lekkie jak chmurka malinowe ciasto bez pieczenia. Bez dodatku cukru czy mąki, dla osób dbających o zdrowie i na KETO.
Malinowe ciasto chmurka bez pieczenia
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
403
kcalCzas przygotowania:
30
minutCzas chłodzenia:
240
minutCiasto możesz również przygotować z innych owoców. W wersji bezmlecznej można użyć śmietanki kokosowej do ubijania.
Składniki
300g malin
50ml wody
łyżka soku z cytryny
2 czubate łyżki erytrytolu lub więcj
15g żelatyny plus 100ml wody
30g masła
Krem:100g śmietanki 30%
100g mascarpone
30g czekolady 90%
Wskazówki
- Mrożone lub świeże maliny przełóż do garnuszka. Dolej wodę i gotuj, aż się rozpadną. Ostudź. Dodaj sok z cytryny, erytrytol i wymieszaj.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Dodaj do masy malinowej i przy użyciu blendera zmiksuj na gładki mus. Następnie masę miksuj mikserem na najwyższych obrotach około 10-15 minut, aż będzie jasną pianą. Dodaj rozpuszczone chłodne masło i miksuj tylko do połącznia składników. Przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
- Schłodzone ciasto delikatnie wyjmij w formy. Śmietanę i mascarpone zmiksuj na puszysty krem. Rozsmaruj delikatnie na piance. Posyp pokruszoną czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby się schodziło.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na ciasto:
- KALORIE: 1238 | BIAŁKO: 28g | TŁUSZCZ: 107g | WĘGLOWODANY: 49g | WĘGLOWODANY NETTO: 29g
- MAKRO NA CIASTO BEZ KREMU: KALORIE: 403 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 26g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube