KETO gołąbki bez zawijania

Smaczne danie obiadowe, które w bardzo prosty sposób przygotujecie dla rodziny lub do pracy.

KETO gołąbki bez zawijania

Ilość porcji:

4

porcje
Kalorie:

1785

kcal
Czas przygotowania:

30

minut
Czas pieczenia:

60

minut

Składniki

  • 200g kapusty pekińskiej

  • 200g cukinii

  • 50 cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka masła klarowanego

  • 50g masła

  • sól, pieprz

  • łyżka majeranku

  • 400g mielonego mięsa wołowego

  • 250g passaty pomidorowej

Wskazówki

  • Ok 200g kapusty pekińskiej kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól. Od momentu wrzenia gotujemy kapustę około 10 minut a następnie odcedzamy.
  • Średnią cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Średnią cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do 400g mielonego mięsa wołowego dodajemy sól, pieprz, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą cukinię. Wyrabiamy dłonią do połączenia składników.
  • W niewielkim garnuszku rozpuszczamy 50g masła, dolewamy 250g passaty pomidorowej, dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pieprz. Mieszamy chwilę i gotujemy około 5 minut.
  • Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę mięsa i wyrównujemy. Na mięso wykładamy odcedzoną kapustę a następnie połowę sosu pomidorowego. Wykładamy kolejno pozostałą część mięsa oraz na górę sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 60 minut.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na całe danie:

  • KALORIE: 1785 | BIAŁKO: 91g | TŁUSZCZ: 143g | WĘGLOWODANY: 43g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *