Smaczne danie obiadowe, które w bardzo prosty sposób przygotujecie dla rodziny lub do pracy.
KETO gołąbki bez zawijania
Ilość porcji:
4
porcjeKalorie:
1785
kcalCzas przygotowania:
30
minutCzas pieczenia:
60
minutSkładniki
200g kapusty pekińskiej
200g cukinii
50 cebuli
3 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
50g masła
sól, pieprz
łyżka majeranku
400g mielonego mięsa wołowego
250g passaty pomidorowej
Wskazówki
- Ok 200g kapusty pekińskiej kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól. Od momentu wrzenia gotujemy kapustę około 10 minut a następnie odcedzamy.
- Średnią cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Średnią cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do 400g mielonego mięsa wołowego dodajemy sól, pieprz, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą cukinię. Wyrabiamy dłonią do połączenia składników.
- W niewielkim garnuszku rozpuszczamy 50g masła, dolewamy 250g passaty pomidorowej, dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pieprz. Mieszamy chwilę i gotujemy około 5 minut.
- Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę mięsa i wyrównujemy. Na mięso wykładamy odcedzoną kapustę a następnie połowę sosu pomidorowego. Wykładamy kolejno pozostałą część mięsa oraz na górę sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 60 minut.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na całe danie:
- KALORIE: 1785 | BIAŁKO: 91g | TŁUSZCZ: 143g | WĘGLOWODANY: 43g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube