Zupa w sam raz na letnie upały – KETO chłodnik pomidorowy z chrupiącymi chipsami Najlepiej smakuje schłodzona.
KETO pomidorowy chłodnik z chrupiącymi chipsami
Ilość porcji:
2
porcjeKalorie:
314
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas gotowania:
16
minutSkładniki
3 duże pomidory około 500g
200g czerwonej papryki
30g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
150ml rosołu
pieprz, sól
50g tartego sera Cheddar
Wskazówki
- Pomidory wkładamy do większego naczynia i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na minutę, następnie zdejmujemy z pomidorów skórę. Kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę oraz cebulę rozdrabniamy.
- Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy. Gdy się podgrzeje dodajemy cebulkę i podsmażamy przez minutę mieszając. Następnie dodajemy paprykę oraz pomidory. Zostawiamy na 3 minuty i dodajemy rosół. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy za pomocą blendera. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Na gorącej patelni układamy niewielkie górki sera. Czekamy, aż się rozpuści a następnie podsmaży. Przewracamy na drugą stronę i pozostawiamy na patelni tak długo, aż uzyskamy ulubiony poziom chrupkości.
- Chłodną zupę przelewamy do talerzy. Dekorujemy cebulką, papryką oraz natką. Podajemy z serowymi chipsami.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 2 porcji:
- KALORIE: 314 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 24g | WĘGLOWODANY: 18g | WĘGLOWDANY NETTO: 12g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube