

Marzysz o chrupiących grzankach w zupie czy sałatce, ale trzymasz się diety keto? Poznaj przepis na niezwykle prosty, a zarazem pyszny chleb z serem cheddar, który rozwiąże Twój dylemat! Z jego pomocą w kilka chwil stworzysz chrupiące dodatki do ulubionych potraw, nie martwiąc się o nadmiar węglowodanów.
Składniki:
4 jajka
200 ml mleka lub śmietanki 30% lub napoju migdałowego/ kokosowego
80g rozpuszczonego masła lub masła klarowanego
110g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100g sera tartego cheddar
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym większym naczyniu do którego przekładamy na początku mokre składniki: jajka, mleko lub w wersji bezmlecznej napój migdałowy lub kokosowy oraz rozpuszczone masło lub masło klarowane. Całość łączymy ze sobą np. za pomocą blendera żyrafy. Teraz dodajemy suche składniki – czyli mąkę kokosową, trochę proszku do pieczenia oraz soli. Mieszamy dalej już ręcznie, ciasto zacznie gęstnieć. Na samym końcu dodajemy starty ser cheddar, który poprawi strukturę tego keto chleba i przełamuje słodki smak mąki kokosowej.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i tak przygotowaną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na około 45-50 minut, opcja grzania góra-dół.
Dajemy mu lekko przestygnąć i wyciągamy go z formy. Gotowy chleb z serem cheddar przechowujemy do 3 dni w temp pokojowej, później w lodówce, można go również poporcjować i schować do lodówki. Świetnie nadaje się na grzanki, które podsmażycie np. na odrobienie tłuszczu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
