


Marzy Wam się lekki, puszysty deser, który przygotujecie w kilkanaście minut i to bez dodatku cukru? W takim razie ten ekspresowy sernik z serków wiejskich na zimno to strzał w dziesiątkę! Poznajcie przepis, który zachwyca prostotą wykonania, a przy tym kusi idealnie kremową konsystencją i delikatnym, słodkim smakiem. Wypróbujcie go koniecznie, bo to propozycja nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia – ten deser zachwyci absolutnie każdego!
Składniki:
1 opakowanie galaretki bez cukru np. truskawkowej
200ml gorącej wody
2 serki wiejskie
1 opakowanie śmietanki 30%
2-3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania galaretki, potrzebujemy taką w wersji bez cukru np. o smkau truskawkowym, którą zalewamy 200ml goracej wody. Mieszamy całość, aby żelatyna się rozpuściła i odstawiamy na bok. W tym czasie przygotujemy serową bazę.
Do większego naczynia dodajemy 2 opakowania serka wiejskiego, opakowanie słodkiej śmietanki 30% oraz 2-3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika. Całość wystarczy zmiksować za pomocą blendera żyrafy, aby nie było grudek sera. Pod koniec dodajemy jeszcze ciepłą galaretkę i przez chwilę jeszcze miksujemy, tylko do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i wstawiamy na około 30-40 minut do lodówki, w tym czasie sernik się zsiądzie. Aby wyjąć go z formy, należy zanurzyć całość w bardzo ciepłej wodzie na kilka sekund i przełożyć następnie na talerz. Sernik dzielimy na kawałki i już możemy jeść. Gotowy przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
