Przepis na KETO bułeczki z borówkami polane cytrynowym lukrem.
KETO BUŁECZKI Z BORÓWKAMI
Ilość porcji:
7
porcjiKalorie:
1008
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
25
minutDo bułeczek można użyć również innych owoców jagodowych.
Składniki
200g tłustego twarogu
30g masła
1 jajko
łyżka nasion chia
2 łyżki babki jajowatej
2 łyżki erytrytolu w pudrze lub więcej
łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia
15g koncentratu białka serwatkowego lub odżywki białkowej smakowej lub mąki migdałowej
wybrane owoce jagodowe np. borówki, jagody, maliny
Polewa:łyżka oleju kokosowego
2 łyżki erytrytolu w pudrze
łyżka soku z cytryny
Wskazówki
- Twaróg, masło i jajko zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie posmaruj dłonie olejem kokosowym lub wodą i formuj małe bułeczki układając je na papierze do pieczenia. Dodaj na górę wybrane owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25-30minut, aż będą lekko brązowe.
- Aby przygotować polewę rozpuść łyżkę oleju kokosowego. Dodaj erytrytol oraz sok, wymieszaj i odstaw, aż polewa się ochłodzi. Zimną smaruj bułeczki. Wstaw je na 10 minut do lodówki, aż polewa stężeje.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 bułeczkę:
- KALORIE: 144 | BIAŁKO: 8g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube