

Składniki:
100g warzyw mrożonych na patelnię
3 jajka
15g masła lub innego tłuszczu
30g sera tartego żółtego
sól, pieprz,
przyprawa prowansalska,
suszony czosnek szczypiorek
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania tłuszczu na patelni – może to być masło, oliwa albo olej kokosowy. Na gorącą patelnię wrzucamy mrożoną mieszankę warzyw i podsmażamy przez około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy masę na omlet: potrzebujemy 3 jajek (lub więcej, w zależności od porcji), do których dodajemy starty żółty ser – najlepiej cheddar dla mocniejszego smaku, ale równie dobrze sprawdzi się gouda czy emmentaler. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym dokładnie mieszamy.
Gotową masę wlewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu, aż środek się zetnie – zajmie to około 5-8 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i śniadanie gotowe! Dla odmiany, całość można również zapiec w piekarniku przez 25 minut – wtedy uzyskacie chrupiącą skórkę.
To szybki przepis dający wiele możliwości – możecie zmieniać warzywa według upodobań lub dodać swoje ulubione dodatki.
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz tutaj ▶ Śniadania niskowęglowodanowe
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 480 | BIAŁKO: 29g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników