Serowy Omlet Z Warzywami. Pomysł na sycące i ciepłe śniadanie w mniej niż 15 minut

serowy omlet

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, sycące i rozgrzewające śniadanie, które przygotujecie w mniej niż 15 minut. To omlet z warzywami – klasyka, ale w najlepszym wydaniu. Chociaż przepis może wydawać się banalny, gwarantuję, że smak Was zaskoczy!

Składniki:

100g warzyw mrożonych na patelnię

3 jajka

15g masła lub innego tłuszczu

30g sera tartego żółtego

sól, pieprz,

przyprawa prowansalska,

suszony czosnek szczypiorek

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania tłuszczu na patelni – może to być masło, oliwa albo olej kokosowy. Na gorącą patelnię wrzucamy mrożoną mieszankę warzyw i podsmażamy przez około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy masę na omlet: potrzebujemy 3 jajek (lub więcej, w zależności od porcji), do których dodajemy starty żółty ser – najlepiej cheddar dla mocniejszego smaku, ale równie dobrze sprawdzi się gouda czy emmentaler. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym dokładnie mieszamy.

Gotową masę wlewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu, aż środek się zetnie – zajmie to około 5-8 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i śniadanie gotowe! Dla odmiany, całość można również zapiec w piekarniku przez 25 minut – wtedy uzyskacie chrupiącą skórkę.

To szybki przepis dający wiele możliwości – możecie zmieniać warzywa według upodobań lub dodać swoje ulubione dodatki.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz tutaj ▶ Śniadania niskowęglowodanowe

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 480 | BIAŁKO: 29g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *