Pomysł na pyszne mrożone desery bez dodatku słodzików, czyli mrożony jogurt z dodatkami w dwóch wersjach. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy chwilę odczekać i można jeść:)
Jak zrobić pyszny mrożony jogurt
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
695
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas chłodzenia:
240
minutMożesz dodać własne dodatki wg uznania.
Składniki na wersję z masłem orzechowym:
400g jogurtu greckiego/ śmietankowego
50g truskawek
30g borówka
garść pistacji
łyżeczka masła orzechowego plus łyżka masła
Składniki na wersję czekoladową:300g jogurtu greckiego/ śmietankowego
30g borówek
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki gorzkiego kakao
20g gorzkiej czekolady
Wskazówki
- Wersja z masłem orzechowym: Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Wylej jogurt i wyrównaj. Połóż pokrojone truskawki, borówki, pistacje. Polej polewą (masło orzechowe wymieszaj z rozpuszczonym chłodnym masłem). Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Pokrój i podawaj.
- Wersja czekoladowa: W miseczce połącz jogurt z przeciętymi na pół borówkami, 1 łyżką płatków migdałów, kakao oraz 15g gorzkiej czekolady pociętej na kawałki. Wymieszaj i wypełnij foremki. Posyp pozostałymi płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Wyjmij około 5 minut przed podaniem.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na wersję z masłem orzechowym (całość):
- KALORIE: 695 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
- MAKRO na wersję czekoladową – na 1 z 5 porcji: KALORIE: 133 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube