Jak zrobić pyszny mrożony jogurt

Pomysł na pyszne mrożone desery bez dodatku słodzików, czyli mrożony jogurt z dodatkami w dwóch wersjach. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy chwilę odczekać i można jeść:)

Jak zrobić pyszny mrożony jogurt

Ilość porcji:

10

porcji
Kalorie:

695

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas chłodzenia:

240

minut

Możesz dodać własne dodatki wg uznania.

Składniki na wersję z masłem orzechowym:

  • 400g jogurtu greckiego/ śmietankowego

  • 50g truskawek

  • 30g borówka

  • garść pistacji

  • łyżeczka masła orzechowego plus łyżka masła

    Składniki na wersję czekoladową:

  • 300g jogurtu greckiego/ śmietankowego

  • 30g borówek

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • 20g gorzkiej czekolady

Wskazówki

  • Wersja z masłem orzechowym: Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Wylej jogurt i wyrównaj. Połóż pokrojone truskawki, borówki, pistacje. Polej polewą (masło orzechowe wymieszaj z rozpuszczonym chłodnym masłem). Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Pokrój i podawaj.
  • Wersja czekoladowa: W miseczce połącz jogurt z przeciętymi na pół borówkami, 1 łyżką płatków migdałów, kakao oraz 15g gorzkiej czekolady pociętej na kawałki. Wymieszaj i wypełnij foremki. Posyp pozostałymi płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Wyjmij około 5 minut przed podaniem.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na wersję z masłem orzechowym (całość):

  • KALORIE: 695 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
  • MAKRO na wersję czekoladową – na 1 z 5 porcji: KALORIE: 133 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

  1. Moja ulubiona zdrowsza wersja lodów 🙂 Ostatnio próbowałam też robić w gran gelato Ariete i wyszło suuper, zazwyczaj używałam go do sorbetów, ale mrożony jogurt też wychodzi pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *