Jak zrobić pyszny mrożony jogurt

Pomysł na pyszne mrożone desery bez dodatku słodzików, czyli mrożony jogurt z dodatkami w dwóch wersjach. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy chwilę odczekać i można jeść:)

Jak zrobić pyszny mrożony jogurt

Ilość porcji:

10

porcji
Kalorie:

695

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas chłodzenia:

240

minut

Możesz dodać własne dodatki wg uznania.

Składniki na wersję z masłem orzechowym:

  • 400g jogurtu greckiego/ śmietankowego

  • 50g truskawek

  • 30g borówka

  • garść pistacji

  • łyżeczka masła orzechowego plus łyżka masła

    Składniki na wersję czekoladową:

  • 300g jogurtu greckiego/ śmietankowego

  • 30g borówek

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • 20g gorzkiej czekolady

Wskazówki

  • Wersja z masłem orzechowym: Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Wylej jogurt i wyrównaj. Połóż pokrojone truskawki, borówki, pistacje. Polej polewą (masło orzechowe wymieszaj z rozpuszczonym chłodnym masłem). Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Pokrój i podawaj.
  • Wersja czekoladowa: W miseczce połącz jogurt z przeciętymi na pół borówkami, 1 łyżką płatków migdałów, kakao oraz 15g gorzkiej czekolady pociętej na kawałki. Wymieszaj i wypełnij foremki. Posyp pozostałymi płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Wyjmij około 5 minut przed podaniem.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na wersję z masłem orzechowym (całość):

  • KALORIE: 695 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
  • MAKRO na wersję czekoladową – na 1 z 5 porcji: KALORIE: 133 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

  1. Moja ulubiona zdrowsza wersja lodów 🙂 Ostatnio próbowałam też robić w gran gelato Ariete i wyszło suuper, zazwyczaj używałam go do sorbetów, ale mrożony jogurt też wychodzi pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *