Przepis na domowe czekoladki, które przygotujesz w kilka minut. Nadzienie stanowi truskawkowy krem. Możesz je również przygotować w wersji bez nabiału.
Domowe czekoladki bez cukru
Ilość porcji:
6
porcjiKalorie:
208
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas chłodzenia:
40
minutMożesz je również przygotować z malinami lub borówkami.
Składniki
100g gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
80g truskawek
50g mascarpone / śmietanka kokosowa
Wskazówki
- Czekoladę rozpuść z olejem i szczyptą soli. Następnie dobrze ostudź.
- Foremki np. na muffinki/ bułki wysmaruj czekoladą i wstaw do zamrażalnika na 5 minut. Czynność powtórz i wstaw znów do zamrażalnika.
- Truskawki drobno pokrój i wymieszaj z mascarpone. Podziel masę na 6 porcji i włóż do środka foremek. Wyrównaj od góry. Uzupełnij pozostałą czekoladą. Wstaw do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i możesz jeść. Przechowuj w lodówce.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 6 czekoladek:
- KALORIE: 208 | BIAŁKO: 1.6g | TŁUSZCZ: 20g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube