Pomysł na obiad – a’la strogonow z indyka w towarzystwie kremowego puree z kalafiora. Posiłek idealny jak lunchbox do pracy. Z podanych składników przygotujesz 3 porcje.
Składniki:
700g kalafiora
400g filetu z indyka
40ml oliwy z oliwek
50g cebuli
350g sosu pomidorowego/passaty
50g masła
150g serka śmietankowego naturalnego
1.5 łyżki przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania puree. Jeden średni kalafior podzielony na różyczki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, solą i gotujemy około 15 -20 minut, aż będzie miękki, po czym odcedzamy z wody.
W tym czasie połowę cebuli kroimy drobno i na kilku łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę. Pocięte mięso z piersi indyka posypujemy obficie przyprawą do kurczaka i mieszamy, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy od czasu do czasu, aż indyk będzie gotowy i dodajemy słoik sosu sosu pomidorowego, może być również passata. Doprawiamy do smaku i zostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni.
Do ugotowanego i nadal gorącego kalafiora dodajemy masło, kremowy serek śmietankowy o naturalnym smaku i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po chwili, gdy masło lekko się rozpuściło pod wpływem temperatury miksujemy całość za pomocą blendera aż otrzymamy kremową konsystencję.
Wszystko dzielimy na trzy porcje i chowamy do pudełek.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 3 porcji:
KALORIE: 606 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 43g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 15g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników