Zrób pysznego indyka a’la strogonow z kremowym puree z kalafiora

Pomysł na obiad – a’la strogonow z indyka w towarzystwie kremowego puree z kalafiora. Posiłek idealny jak lunchbox do pracy. Z podanych składników przygotujesz 3 porcje.

Składniki:

700g kalafiora

400g filetu z indyka

40ml oliwy z oliwek

50g cebuli

350g sosu pomidorowego/passaty

50g masła

150g serka śmietankowego naturalnego

1.5 łyżki przyprawy do kurczaka

sól, pieprz

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania puree. Jeden średni kalafior podzielony na różyczki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, solą i gotujemy około 15 -20 minut, aż będzie miękki, po czym odcedzamy z wody.

W tym czasie połowę cebuli kroimy drobno i na kilku łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę. Pocięte mięso z piersi indyka posypujemy obficie przyprawą do kurczaka i mieszamy, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy od czasu do czasu, aż indyk będzie gotowy i dodajemy słoik sosu sosu pomidorowego, może być również passata. Doprawiamy do smaku i zostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni.

Do ugotowanego i nadal gorącego kalafiora dodajemy masło, kremowy serek śmietankowy o naturalnym smaku i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po chwili, gdy masło lekko się rozpuściło pod wpływem temperatury miksujemy całość za pomocą blendera aż otrzymamy kremową konsystencję.

Wszystko dzielimy na trzy porcje i chowamy do pudełek.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 3 porcji:

KALORIE: 606 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 43g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 15g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *