Lato coraz bliżej, a ja zapraszam Was dzisiaj na bardzo proste w przygotowaniu kakaowe lody na patyku w polewie z białej czekolady. To idealny sposób na ochłodzenie się w gorące dni i zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Składniki:
400g jogurtu greckiego
40g masła orzechowego 100%
15g kakao
15g odżywki białkowej
Polewa: czekolada biała bez cukru plus łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Masę na lody przygotujemy w jednym naczyniu – przekładamy do niego całe opakowanie gęstego jogurtu greckiego, dodajemy masło orzechowe 100% orzechów (jego rodzaj zależy od Was), gorzkie kakao oraz dla dodatkowego białka jeszcze odżywkę białkową o smaku waniliowym. Teraz wystarczy tylko wymieszać wszystko i już po chwili otrzymujemy kremową masę, która będzie bazą naszych lodów.
Foremkę na lody wypełniamy dokładnie przygotowaną przed chwilą masą. Na końcu jeszcze do każdego zagłębienia wsuwamy patyczek i taką foremkę wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, aby lody solidnie się zamroziły.
Polewę przygotujemy z białej czekolady w wersji bez cukru, do której dodajemy sporą łyżkę oleju kokosowego. Całość należy następnie rozpuścić, mieszając, aż składniki się połączą, a następnie przestudzić, aby polewa nie była zbyt gorąca.
Każdy zamrożony lód zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej. Polewa pod wpływem temperatury loda bardzo szybko zastyga, tworząc chrupiącą, słodką skorupkę. Gotowe lody zjadamy od razu lub chowamy szybko ponownie do zamrażalnika, aby pozostały idealnie schłodzone.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/4 porcji bez polewy:
KALORIE: 213 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 15g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników