


Masz ochotę na coś innego niż klasyczne pieczywo? Ten cukiniowy wrap z air fryera to idealna opcja na zdrowe, niskowęglowodanowe śniadanie – bez mąki, bez drożdży, za to pełen smaku! Lekki, elastyczny, a do tego świetnie komponuje się z ulubionymi dodatkami: serkiem, szynką czy warzywami. Gotowy w kilkanaście minut – zobacz, jak łatwo możesz go zrobić!
Składniki:
1/2 cukinii
1 jajko
30g sera tartego mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory
50g kremowego serka
kilka plastrów wędliny
kilka plastrów żółtego sera
Dodatkowo warzywa: papryka, ogórek
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cukinii w cienkie plasterki – najlepiej mandoliną, ale spokojnie, zwykły nóż też da radę. Plastry układamy na papierze do pieczenia w misie air fryera – tak, żeby lekko nachodziły na siebie i stworzyły zwartą całość.
W miseczce mieszamy jedno większe jajko, garść tartej mozzarelli i przyprawy – sól, pieprz oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowaną masę jajeczno-serową wylewamy na plastry cukinii i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w air fryerze przez około 12–15 minut w 180°C, a potem delikatnie zdejmujemy papier i dopiekamy z drugiej strony przez 5–8 minut – tylko tyle, żeby wrap nabrał elastyczności i lekko się zrumienił.
Kiedy lekko przestygnie, czas na ulubione dodatki! Ja smaruję go kremowym serkiem, układam plasterki szynki, sera, trochę czerwonej papryki i ogórka. Zwijam w rulon i gotowe! To świetna opcja na lunch, kolację albo przekąskę na wynos. Cukiniowy wrap – prosto, szybko i bez pieczywa.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
