KETO rolada bezowa z malinami i truskawkami

Pyszny sposób na wykorzystanie białek jajek, które nam pozostały. KETO rolada bezowa skrywa w sobie aksamitny krem przełamany smakiem malin i truskawek.

Rolada bezowa z malinami i truskawkami

Ilość porcji:

12

porcji
Czas:

2

hours 
Kalorie:

1193

kcal

Jeden kawałek z 12 to tylko: 99 kcal oraz 2 gramy węglowodanów netto.

Składniki

  • 5 białek

  • szczypta soli

  • 3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej

  • 150g malin

  • 100g truskawek

  • łyżeczka żelatyny plus gorąca woda

  • 200ml śmietanki 30%

  • 100g serka Philadelphia

  • 10g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki masła

Wskazówki

  • Do misy wlewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy masa będzie już ubita dodajemy dwie łyżki erytrolu w pudrze lub więcej. Wyłożoną papierem do pieczenia blachę smarujemy rozpuszczonym masłem. Wykładamy masę białkową i rozsmarowujemy tworząc kwadrat lub prostokąt. Pieczemy w 160°C około 20-25 minut. Ciepłą roladę zwijamy.
  • Do garnka wkładamy świeże lub mrożone 150g malin oraz 100g truskawek. Podgrzewamy, aż płyn odparuje i dodajemy łyżkę masła. 1 płaską łyżeczkę żelatyny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Wlewamy żelatynę do owoców i mieszamy chwilę. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Do misy wlewamy 100ml śmietanki 36%, dodajemy 10g serka Philadelphia oraz jedną łyżkę erytrolu w pudrze lub więcej. Miksujemy na puszystą masę.
  • Z rolady zdejmujemy papier. Roladę smarujemy kremem i sosem owocowym. Zwijamy.
  • Do polewy rozpuszczamy w garnuszku 10g gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Gotową roladę chowamy do lodówki na minimum godzinę lub do zamrażalnika na 0,5h.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na 12 porcji: KALORIE: 1193 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ: 103g | WĘGLOWODANY: 41g| WĘGLOWODANY NETTO:28g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *