Przepis na szybką szakszukę – idealne śniadanie na jednej patelni

szakszuka z serem

Wyobraź sobie poranek, kiedy słońce dopiero zaczyna wpadać przez okno, a Ty szukasz sposobu na ciepłe, aromatyczne śniadanie, które rozbudzi zmysły i doda energii na resztę dnia. Ta prosta szakszuka, pełna soczystych pomidorów, delikatnie ciągnącego się sera i intensywnego aromatu przypraw, to idealny wybór!

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

20g cebuli

200g krojonych pomidorów z puszki

3 jajka

30g czerwonej papryki

30g tartego żółtego sera

sól, pieprz,

suszony czosnek,

przyprawa prowansalska

Przygotowanie:

Podsmaż posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pół puszki krojonych pomidorów, dopraw przyprawą prowansalską, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Duś przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Następnie wbij trzy jajka i smaż, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (możesz przykryć patelnię). Dodaj kawałki czerwonej papryki i posyp startym serem, np. mozzarellą. Na koniec posyp natką pietruszki.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 560 | BIAŁKO: 29g | TŁUSZCZ: 44g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *