Proste KETO placuszki z serka wiejskiego | Idealne na śniadanie

placuszki low carb

Pyszne, proste placuszki z serka wiejskiego, które możemy podać na śniadanie, kolację albo deser. Robią się w kilka minut, a do tego to wersja niskowęglowodanowa, bez dodatku tradycyjnej mąki pszennej – lekka, a jednocześnie sycąca.


Składniki:

200g serka wiejskiego

1 jajko L

łyżka mąki kokosowej

łyżka mąki migdałowej

łyżka mąki bambusowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Pakiet ebookow do pudełka

Przygotowanie:

Zaczynamy od opakowania serka wiejskiego. Przekładamy go do miski, dodajemy 2 duże jajka i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę (sprawdzi się blender ręczny lub zwykła trzepaczka – ważne, by nie było grudek). Następnie wsypujemy suche składniki: po 1 łyżce mąki kokosowej, migdałowej i bambusowej. Na koniec jeszcze odrobina proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 2–3 minuty – mąka kokosowa i bambusowa wchłoną wilgoć, a masa lekko zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze po pół łyżki jednej z mąk; jeśli za gęsta, dolewamy 1–2 łyżki wody.

Rozgrzaną patelnię natłuszczamy np. olejem kokosowym (możesz użyć też klarowanego masła). Wykładamy ciasto łyżką, formując nieduże placuszki, żeby łatwo się przewracały i równomiernie smażyły. Smażymy na średniej mocy przez ok. 3–5 minut do lekkiego zrumienienia, przewracamy i smażymy jeszcze ok. 2 minuty z drugiej strony. Z podanych proporcji otrzymamy około 12–15 placuszków, w zależności od ich wielkości. Dzięki połączeniu trzech rodzajów mąk smak jest neutralny – żadna z dodanych mąk nie dominuje, a placuszki wychodzą miękkie w środku i delikatnie sprężyste.

Po usmażeniu układamy placuszki na talerzu i podajemy tak, jak lubimy: na słodko z jogurtem greckim i domową konfiturą z jagód (lub innych owoców jagodowych), albo w wersji wytrawnej – np. z kleksem serka, świeżymi ziołami i odrobiną pieprzu. Świetnie smakują również z masłem orzechowym lub łyżeczką mascarpone i skórką z cytryny.

Usmażone placuszki trzymamy w lodówce do 2 dni. odgrzewamy krótko na suchej patelni lub w air fryerze. 

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *