



Tylko 15 minut i masz puszysty pieczony omlet LOW CARB z Air Fryer – bez mąki, bez cukru, idealny na szybkie śniadanie lub deser na diecie niskowęglowodanowej.
Składniki:
3 jajka L
3 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
1.5 łyżki budyniu bez cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka masła
wanilia
Do podania: owoce, jogurt, konfitura

Przygotowanie:
Całość przygotujemy w jednym naczyniu – dodajemy do niego 3 większe jajka, 3 łyżki śmietanki 30% lub w wersji bezmlecznej mleczka kokosowego, lekko czubatą łyżkę budyniu bez dodatku cukru, można zastąpić mąką migdałową, na końcu jeszcze dodajemy trochę proszku do pieczenia i wanilii. Teraz wszystkie składniki wystarczy zmiksować przez chwilę.
Do misy air fryera wkładamy naczynie do zapiekania i dodajemy trochę masła/ oleju kokosowego. Nagrzewamy urządzenie przez około 2-3 minuty w temp 180 stopni. Roztopionym tłuszczem smarujemy całe naczynie i wylewamy do niego przed chwilą przygotowaną masę na omlet. Teraz czas na pieczenie – całość ustawiłam początkowo na 20 minut w 190 stopniach C, jednak omlet był już gotowy po 13 minutach. W piekarniku pieczemy również w 190 stopniach C, czas pieczenia 20-25minut.
Po lekkim przestudzeniu omlet lekko opadnie. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owoce, jogurt czy konfitura.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
