Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, które wpisuje się w zasady diety keto lub low carb? Te niskowęglowodanowe tosty z kremową burratą będą idealnym rozwiązaniem! Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego. Możesz wybrać wersję wytrawną lub słodką, w zależności od tego, na co masz ochotę.
Składniki:
1 jajko
25g masła orzechowego 100%
25g serka śmietankowego naturalnego
sól
ser burrata
rukola
100g pomidora
2 rzodkiewki
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Potrzebujecie jednego jajka, trochę masła orzechowego (100% orzechów) oraz serka śmietankowego kremowego lub mascarpone. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami, a następnie dokładnie miksujemy. Możecie zrobić również tosty na słodko, dodając wiórki kokosowe czy kawałki gorzkiej czekolady.
Gotową masę przelewamy do nagrzanego opiekacza, a po 3-4 minutach mamy pyszne tosty. Zamiast tostów możecie przygotować również gofry lub placuszki na patelni. W międzyczasie, na talerzu układamy trochę rukoli, dodajemy burratę, pomidorki koktajlowe oraz plastry rzodkiewki. Całość doprawiamy octem balsamicznym, przyprawą z suszonymi pomidorami i skrapiamy oliwą z oliwek. Tosty można podawać w całości lub przekroić i zrobić z nich kanapki. To danie jest szybkie, smaczne i idealne na początek dnia!
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 659 | BIAŁKO: 38g | TŁUSZCZ:59g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników