Prosty przepis na tortille/ placki cukiniowe, które mogą posłużyć jako baza do wielu rzeczy. Upiecz je w piekarniku lub też przygotuj na patelni, jako zwykłe placuszki z cukinii. Możesz z nich stworzyć nachosy.
KETO tortille z cukinii i nachosy
Ilość porcji:
6
porcjiKalorie:
90
kcalCzas przygotowania:
15
minutCzas pieczenia:
30
minutZ tak przygotowanych placków można zrobić chrupiące nachosy. Przepis poniżej.
Składniki
1 duża cukinia
sól
1 jajko
100g sera Cheddar
1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
pieprz
łyżka mąki kokosowej
Wskazówki
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru płynu.
- Do cukinii dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Podziel na 6 części. Z każdej części na papierze do pieczenia utwórz cienki placek, spłaszczając go dłonią.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30minut, aż będą lekko brązowe.
Poczekaj, aż całkowicie ostygną i dopiero zdejmij z papieru do pieczenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. - Cukiniowe chrupiące nachosy: przygotowane wcześniej placki pokrój na 4 części. Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 1610°C na około 20 minut. Podawaj z ulubionym sosem.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 6 porcji:
- KALORIE: 90 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 7g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube