KETO tortille z cukinii i nachosy

Prosty przepis na tortille/ placki cukiniowe, które mogą posłużyć jako baza do wielu rzeczy. Upiecz je w piekarniku lub też przygotuj na patelni, jako zwykłe placuszki z cukinii. Możesz z nich stworzyć nachosy.

KETO tortille z cukinii i nachosy

Ilość porcji:

6

porcji
Kalorie:

90

kcal
Czas przygotowania:

15

minut
Czas pieczenia:

30

minut

Z tak przygotowanych placków można zrobić chrupiące nachosy. Przepis poniżej.

Składniki

  • 1 duża cukinia

  • sól

  • 1 jajko

  • 100g sera Cheddar

  • 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki

  • pieprz

  • łyżka mąki kokosowej

Wskazówki

  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru płynu.
  • Do cukinii dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Podziel na 6 części. Z każdej części na papierze do pieczenia utwórz cienki placek, spłaszczając go dłonią.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30minut, aż będą lekko brązowe.
    Poczekaj, aż całkowicie ostygną i dopiero zdejmij z papieru do pieczenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • Cukiniowe chrupiące nachosy: przygotowane wcześniej placki pokrój na 4 części. Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 1610°C na około 20 minut. Podawaj z ulubionym sosem.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na 1 z 6 porcji:

  • KALORIE: 90 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 7g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *