KETO tiramisu
Ilość porcji:
6
porcjiKalorie:
2523
kcalCzas przygotowania:
30
minutCzas pieczenia:
40
minutForemka do pieczenia ma wymiary 15x15cm. Do kremu można dodać 2-3 żółtka.
Składniki
2 jajka
50g erytrolu w pudrze
70g mąki migdałowej
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
50g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Składniki na krem:200ml śmietanki 30%
200g mascarpone
200ml zimnej kawy
łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki erytrolu w pudrze
Wskazówki
- 2 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy 50g erytrolu w pudrze i miksujemy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę migdałową, aromat waniliowy, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz rozpuszczone chłodne masło. Miksujemy.
- Do dwóch białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki 15x15cm i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 135°C przez 30-40 min lub w 160°C przez około 25minut. Wierzch ciasta musi lekko zbrązowieć. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia na około 2-3 godziny. Zimne ciasto kroimy na małe prostokąty.
- Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone oraz 2 łyżki erytrolu w pudrze. Miksujemy chwilę, do uzyskania puszystej masy. Można dodać również 2-3 żółtka.
- Dno foremki smarujemy łyżką przygotowanego kremu. Kawałki ciasta moczymy w zimnej kawie i układamy na dnie foremki. Układamy połowę kremu i wyrównujemy. Ponownie układamy nasączone kawą kawałki ciasta oraz pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posypujemy łyżką gorzkiego kakao. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na całe ciasto:
- KALORIE: 2523 | BIAŁKO: 51g | TŁUSZCZ: 246g | WĘGLOWODANY: 23g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube
2 Responses
Prze py szne¡ najlepszy biszkopt jaki jadłam 🙂
Super:)