KETO spaghetti bolognese

Przepis na pysze spaghetti bolognese w wersji KETO z aromatyczną bazylią. Z podanych składników wyjedzie 4-6 porcji, które możesz zamrozić. Podawaj z makaronem konjac spaghetti.

KETO spaghetti bolognese

Ilość porcji:

6

porcji
Kalorie:

2534

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas smażenia:

35

minut

Składniki

  • 1 cebula ok 100g

  • łyżka smalcu

  • 800g mięsa mielonego wołowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 suszonych pomidorów

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 500ml passaty pomidorowej

  • 150ml wody

  • garść liści bazylii

  • sól, pieprz

  • 50ml śmietanki 30%

  • makaron konjac spaghetti

Wskazówki

  • Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na smalcu i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy jeszcze chwilę i na patelnię przekładamy mięso. Rozdrabniamy je i smażymy.
  • Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy, aż mięso będzie dobrze usmażone. Liście bazylii szatkujemy i ich połowę w raz z koncentratem pomidorowym, oregano, tymiankiem, passatą pomidorową oraz wodą dodajemy na patelnię. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15-20 minut. Następnie zmniejszamy moc, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pozostałe liści bazylii oraz śmietankę i mieszamy. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy. Podajemy z makaronem konjac.
  • Smaczengo:)

Video do przepisu

MAKRO na całość:

  • KALORIE: 2534 | BIAŁKO: 155g | TŁUSZCZ: 192g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 27g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *