Przepis na pysze spaghetti bolognese w wersji KETO z aromatyczną bazylią. Z podanych składników wyjedzie 4-6 porcji, które możesz zamrozić. Podawaj z makaronem konjac spaghetti.
KETO spaghetti bolognese
Ilość porcji:
6
porcjiKalorie:
2534
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas smażenia:
35
minutSkładniki
1 cebula ok 100g
łyżka smalcu
800g mięsa mielonego wołowego
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500ml passaty pomidorowej
150ml wody
garść liści bazylii
sól, pieprz
50ml śmietanki 30%
makaron konjac spaghetti
Wskazówki
- Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na smalcu i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy jeszcze chwilę i na patelnię przekładamy mięso. Rozdrabniamy je i smażymy.
- Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy, aż mięso będzie dobrze usmażone. Liście bazylii szatkujemy i ich połowę w raz z koncentratem pomidorowym, oregano, tymiankiem, passatą pomidorową oraz wodą dodajemy na patelnię. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15-20 minut. Następnie zmniejszamy moc, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pozostałe liści bazylii oraz śmietankę i mieszamy. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy. Podajemy z makaronem konjac.
- Smaczengo:)
Video do przepisu
MAKRO na całość:
- KALORIE: 2534 | BIAŁKO: 155g | TŁUSZCZ: 192g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 27g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube