Zapraszam dzisiaj Was na jednoporcjową pizzę w wersji keto, gotową w zaledwie 20 minut. Bez dodatku żadnych mąk czy nasion, jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle smaczna. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a wybór dodatków zależy już od Waszej kreatywności i smaku.
Składniki:
80g mozzarelli tartej plus 20g do posypania
30g sera tartego grana padano lub parmezanu
1 jajko
łyżeczka ziół prowansalskich
Do dekoracji: 50g sosu pomidorowego
20g pieczarek
20g suszonych pomidorów
kilka oliwek
2 szparagi
trochę czerwonej cebuli
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Masę na spód przygotujemy w jednym naczyniu – przekładamy do niego tarty ser mozzarella, tarty ser grana padano lub parmezan, trochę przyprawy prowansalskiej oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Następnie przekładamy ją do misy air fryera i wyrównujemy, tworząc w miarę kształt pizzy. Pieczemy przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż spód się ładnie zarumieni.
Teraz czas na dodatki. Możecie wybrać swoje ulubione. Proponuję klasyczny sos pomidorowy, pocięte w plastry pieczarki, suszone pomidory, kawałki szparagów, czerwoną cebulę oraz trochę oliwek. Na końcu posypujemy wszystko tartą mozzarellą i ponownie wstawiamy do air fryera. Pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż ser się pięknie roztopi i przypiecze.
Gotową pizzę możemy dodatkowo polać oliwą, aby zwiększyć ilość zdrowych tłuszczów i dodać jej jeszcze więcej smaku.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 656 | BIAŁKO: 42g | TŁUSZCZ: 50g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników