

Zapraszam Was dzisiaj na niezwykle prosty a jednocześnie smaczny posiłek, zrobimy pieczarki pod serową chmurką. Świetnie smakują solo lub jako dodatek do jajek lub mięsa.
Składniki:
200g pieczarek
2 łyżki tłuszczu
30g cebuli dymki lub zwykłej
20g sera grana padano lub parmezanu
50g tartego sera mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować składniki – zaczynamy od pieczarek, które po dokładnym umyciu kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – może to być oliwa z oliwek, masło klarowane czy olej kokosowy i krótko podsmażamy pieczarki. W międzyczasie kroimy cebulę dymkę lub zwykłą i dodajemy do pieczarek. Dodajemy również sól oraz pieprz do smaku. Po wymieszaniu podsmażone pieczarki przekładamy do naczynia do zapiekania i na wierzchu posypujemy czubatą łyżką sera tartego grana padano lub parmezan. Mieszamy, aby ser znalazł się między pieczarkami co bardzo fajnie podkręci ich smak. Całość posypujemy obficie tartą mozzarellą.
Tak przygotowane naczynie wstawiamy do misy aifryera i będziemy piec w 180 stopniach C przez około 8 minut, aż ser na górze się ładnie przyrumieni. Można również w piekarniku, czas wydłużamy do 10-12 minut. To danie najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser się tak fajnie ciągnie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 467 | BIAŁKO: 28g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników