Pyszna propozycja na śniadanie w formie KETO ‘owsianki’, chianki, konopianki (ciężko wybrać jedną nazwę:) ) Można też ją przygotować do pracy. W zależności jak dużo nasion chia użyjecie, może mieć różną konsystencję. Eksperymentujcie, dodawajcie różne dodatki😉
KETO ‘owsianka” kawowa
Ilość porcji:
1
porcjaKalorie:
590
kcalCzas przygotowania:
15
minutCzas chłodzenia
120
minutDo środka możesz dodać ulubione dodatki.
Składniki
3 łyżki nasion konopi
2-4 łyżki nasion chia*
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
150ml chłodnej kawy
50ml mleka kokosowego/ śmietanki
opcjonalnie erytrytol
łyżka masła orzechowego plus 2 łyżki mleka kokosowego/ mascarpone/ śmietanki
30g borówek
10g pistacji
*im więcej nasion chia, tym gęstsza jest konsytencja
Wskazówki
- W miseczce mieszamy ze sobą nasiona konopi, chia, przyprawę piernikową oraz sól. Dodajemy chłodną kawę oraz mleko kokosowe. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Masło orzechowe mieszamy z mlekiem kokosowym i gotową dekorujemy naszą ‘owsiankę’. Dodajemy borówki oraz pistacje.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- KALORIE: 590 | BIAŁKO: 23g | TŁUSZCZ: 47g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.6g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube