KETO CZEKOLADOWE CIASTO MARZEŃ

Pyszne czekoladowe ciasto w wersji ketogenicznej. Trzy warstwy z czekoladą pokochają wielbiciele słodkości i można je jeść bezkarnie:)

KETO CZEKOLADOWE CIASTO MARZEŃ

Ilość porcji:

8

porcji
Czas:

1

hour 
Kalorie:

3096

kcal

Możesz obniżyć liczbę węglowodanów stosując czekoladę 90 lub 95% i dodając erytrol.
Foremka ma średnice 16 cm.

Składniki

  • 3 jajka

  • 100g masła

  • 200g czekolady 74%

  • 150g mascarpone

  • 250g śmietanki 30%

  • 10g kakao 20/22%

  • 1 łyżka erytrolu lub więcej

  • szczypta soli

Wskazówki

  • Do garnuszka wlewamy wodę i nakładamy miskę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g czekolady oraz 100g masła.
  • 3 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do rozpuszczonej czekolady.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • Przelewamy do foremki o średnic 16cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto opadnie.
  • Do miski dodajemy 150 ml śmietanki kremówki 30%, 150g mascarpone, łyżkę eryrolu w pudrze lub więcej oraz 10g gorzkiego kakao. Ubijamy, aż masa będzie puszysta. Przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
  • Ponownie do garnuszka wlewamy wodę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g gorzkiej czekolady 74%. Do jeszcze ciepłej dodajemy 100ml śmietanki kremówki 30% i mieszamy. Przekładamy na ciasto, wyrównujemy i tworzymy wzór. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na 1/8 porcji: KALORIE: 387 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 34g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *