Pyszne czekoladowe ciasto w wersji ketogenicznej. Trzy warstwy z czekoladą pokochają wielbiciele słodkości i można je jeść bezkarnie:)
KETO CZEKOLADOWE CIASTO MARZEŃ
Ilość porcji:
8
porcjiCzas:
1
hourKalorie:
3096
kcalMożesz obniżyć liczbę węglowodanów stosując czekoladę 90 lub 95% i dodając erytrol.
Foremka ma średnice 16 cm.
Składniki
3 jajka
100g masła
200g czekolady 74%
150g mascarpone
250g śmietanki 30%
10g kakao 20/22%
1 łyżka erytrolu lub więcej
szczypta soli
Wskazówki
- Do garnuszka wlewamy wodę i nakładamy miskę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g czekolady oraz 100g masła.
- 3 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do rozpuszczonej czekolady.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do foremki o średnic 16cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto opadnie.
- Do miski dodajemy 150 ml śmietanki kremówki 30%, 150g mascarpone, łyżkę eryrolu w pudrze lub więcej oraz 10g gorzkiego kakao. Ubijamy, aż masa będzie puszysta. Przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
- Ponownie do garnuszka wlewamy wodę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g gorzkiej czekolady 74%. Do jeszcze ciepłej dodajemy 100ml śmietanki kremówki 30% i mieszamy. Przekładamy na ciasto, wyrównujemy i tworzymy wzór. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 1/8 porcji: KALORIE: 387 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 34g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie