Jak zrobić budyń czekoladowy z chia bez dodatku cukru? LOW CARB

budyń czekoladowy chia

Pokażę Ci, jak zrobić kremowy, czekoladowy budyń z chia, który doskonale sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub lekki deser. Dzięki naturalnym składnikom, takim jak kakao i nasiona chia, budyń jest bogaty w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.


Składniki:

30g nasion chia

150g skyra naturalnego

70ml niesłodzonego napoju migdałowego

20g masła orzechowego

10g kakao

20g czekolady 64%

1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika

wanilia

50g malin/borówek/ truskawek

Pakiet ebookow do pudełka

Przygotowanie:

Do większego naczynia przekładamy opakowanie naturalnego jogurtu Skyr, który wzbogaci budyń o solidną porcję białka. Następnie dodajemy napój migdałowy, nasiona chia, łyżkę masła orzechowego – może być gładkie lub z kawałkami orzechów, a także trochę erytrytolu lub innego ulubionego słodzika, a także trochę wanilii. Kolejno dodajemy gorzkie kakao oraz drobno posiekane kawałki gorzkiej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W kolejnym kroku przekładamy masę do wyższego słoiczka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Nasiona chia napęcznieją i nadadzą deserowi idealną konsystencję.

Przed podaniem dodajemy świeże owoce jagodowe – mogą to być borówki, maliny, truskawki, a poza sezonem świetnie sprawdzi się mus przygotowany z mrożonych owoców.

Budyń w wersji niskowęglowodanowej i dodatkowo z niskiem indeksem glikemicznym jest już gotowy.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *