


Dzisiaj mam coś specjalnego dla wszystkich miłośników czekolady! Przygotujemy mocno czekoladowe ciasto a’la brownie z dodatkiem świeżych owoców, które idealnie przełamują intensywny smak czekolady.
Składniki:
4 jajka
3-4 łyżki erytrytolu
50g wiórków kokosowych
150g zmielonych migdałów
20g kakao
40g gorzkiej czekolady lub w wersji bez cukru
50g borówek
50g porzeczek
Przygotowanie:
Do misy miksera dodajemy 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) oraz 3-4 łyżki erytrytolu. Miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się jasną i puszystą pianą. W międzyczasie rozpuszczamy kilka kostek gorzkiej czekolady (można użyć czekolady bez cukru) i odstawiamy ją do przestudzenia. W malakserze lub młynku do kawy mielimy wiórki kokosowe.
Gdy jajka sa ubite, łączymy je z pozostałymi składnikami. Do misy miksera dodajemy przestudzoną czekoladę, gorzkie kakao, zmielone wiórki kokosowe oraz migdały. Mieszamy dokładnie – można to zrobić mikserem lub ręcznie. Sprawdzamy czy całość jest dostatecznie słodka i ewentualnie dodajemy jeszcze słodzika.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 18 cm. Można też użyć mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe.. Na wierzchu układamy borówki i porzeczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C, opcja grzania góra- dół, po czym obniżamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 45-50 minut.
Po lekkim przestudzeniu wyciągamy ciasto z formy i kroimy. Każdy kawałek ma około 5g węglowodanów netto. Można podać solo lub z bitą śmietanką albo jogurtem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO około 8 kawałków:
KALORIE: 1908 | BIAŁKO: 70g | TŁUSZCZ:161g | WĘGLOWODANY: 66g | WĘGLOWODANY NETTO: 33g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników