

Miękkie, puszyste, pachnące bułeczki czosnkowe smakują jak z najlepszej piekarni, ale bez grama mąki pszennej! Idealne jako dodatek do zupy, sałatki albo po prostu na ciepło z masłem. Szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają ze stołu.
Składniki:
120g sera tartego mozzarella
65g serka śmietankowego naturalnego
120g mąki migdałowej
1 większe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania serów, które będą bazą do tych bułeczek. W miseczce umieszczamy mozzarellę oraz kremowy serek. Należy je podgrzać – można to zrobić w air fryerze lub w mikrofalówce.
Teraz w większym naczyniu będziemy łączyć wszystkie składniki – dalej ciepłe sery, mąkę migdałową lub zmielone migdały blanszowane, jedno większe jajko, trochę proszku do pieczenia, soli oraz suszonego czosnku. Całość mieszamy początkowo łyżką a później już ręką. Z otrzymanego ciasta będziemy tworzyć rulony. Na jedną bułeczkę potrzebujemy ich dwóch. Układamy rulony obok siebie i zawiajamy.
Z podanych składników otrzymamy 5 bułeczek. Gotowe układamy w misie air fryera i będziemy je piec w 160 stopniach C przez około 20 minut. Jeśli wolicie w piekarniku – czas pieczenia należy wydłużyć do około 30 minut. Do takich bułeczek zamiast czosnku możecie dodać inne ulubione przyprawy i stworzyć własne niepowtarzalne smaki. Gotowe bułeczki zachowują świeżość do kilku dni, można je także zamrozić.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
