


Czy te warzywne placki są lepsze niż chleb? Przygotuj wrapy z cukinii i marchewki w Air Fryerze – bez mąki, bez nasion, bezglutenowe, idealne na dietę low carb. Elastyczne, nie pękają i świetnie sprawdzają się do lunchboxa, jako podstawa zdrowej kanapki.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 średnia marchewka
1 jajko L
50g sera tartego np. cheddar
sól

Przygotowanie:
Zaczynamy od starcia cukinii na tarce o dużych oczkach a następnie ją solimy i odstawiamy na około 5-10 minut aby puściła sok. W tym czasie na tarce o drobniejszych oczkach ścieramy jedną średnią marchewkę.
W kolejnym kroku dodajemy do marchewki odciśniętą z soku cukinię, jedno większe jajko, trochę sera żółtego tartego i całość doprawiamy. Ja dodałam tylko sól ale Wy możecie dodać inne swoje ulubione przyprawy. Teraz masę wystarczy tylko wymieszać. Na dno misy air fryera wykładamy kawałek papieru do pieczenia a następnie przekładamy nasze ciasto formując trzy niewielkie placuszki w miarę cienkie.
Następnie będziemy je piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 do 18 minut. Po wyjęciu dajemy im wystygnąć najlepiej na kratce i są już gotowe. Idealnie nadają się jako zamiennik dla pieczywa. Możemy je podać z ulubionymi dodatkami tworząc mini wrapy albo na przykład kanapki.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
