Nie masz piekarnika? Zrób ten chlebek LOW CARB na patelni

chlebek patelnia pita

Zobacz, jak w kilka minut przygotować chlebek z patelni w wersji niskowęglwoodanowej– sycący i idealny zamiast bułki! Nie potrzebujesz piekarnika – wystarczy miska, patelnia i kilka prostych składników. To pieczywo bez mąki pszennej i drożdży, które idealnie sprawdzi się na śniadanie, do jajek, z pastą jajeczną, awokado lub na obiad np. z szarpaną wołowiną czy wieprzowiną. Zrobisz je w mniej niż 10 minut,.




Składniki:

1 duże jajko

50g jogurtu lub śmietany

30 tartego sera żółtego

30g mąki migdałowej

5g łusek babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego

sól

ulubione przyprawy

pakiet air fryer

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj kolejno jedno jajko, starty żółty ser, 2 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub smietany, 2 czubate łyżki mąki migdałowej, płaską łyżkę babki jajowatej dla przełamania smaku i związania całej masy, na końcu jeszcze trochę soli oraz ulubionych przyprawy. Całą listę składników znajdziecie w opisie po tym filmem.

Teraz wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką i przelać na patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy pod przykryciem na średniej mocy przez kilka minut, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. 

Po przestudzeniu nasz chlebek jest gotowy. W miarę jak będzie chłodny nie będzie już tak miękki i bez problemu będzie go przekroić i naciąć w środku. Do środka wkładamy ulubione dodatki czy to w postaci śniadaniowej kanapki czy np. do obiadu i podać z szarpaną wołowiną lub wieprzowiną.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *