


Zobacz, jak w kilka minut przygotować chlebek z patelni w wersji niskowęglwoodanowej– sycący i idealny zamiast bułki! Nie potrzebujesz piekarnika – wystarczy miska, patelnia i kilka prostych składników. To pieczywo bez mąki pszennej i drożdży, które idealnie sprawdzi się na śniadanie, do jajek, z pastą jajeczną, awokado lub na obiad np. z szarpaną wołowiną czy wieprzowiną. Zrobisz je w mniej niż 10 minut,.
Składniki:
1 duże jajko
50g jogurtu lub śmietany
30 tartego sera żółtego
30g mąki migdałowej
5g łusek babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
sól
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Do miseczki dodaj kolejno jedno jajko, starty żółty ser, 2 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub smietany, 2 czubate łyżki mąki migdałowej, płaską łyżkę babki jajowatej dla przełamania smaku i związania całej masy, na końcu jeszcze trochę soli oraz ulubionych przyprawy. Całą listę składników znajdziecie w opisie po tym filmem.
Teraz wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką i przelać na patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy pod przykryciem na średniej mocy przez kilka minut, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty.
Po przestudzeniu nasz chlebek jest gotowy. W miarę jak będzie chłodny nie będzie już tak miękki i bez problemu będzie go przekroić i naciąć w środku. Do środka wkładamy ulubione dodatki czy to w postaci śniadaniowej kanapki czy np. do obiadu i podać z szarpaną wołowiną lub wieprzowiną.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
