Proste Jogurtowe Ciasto z Owocami LOW CARB do Lunch Boxa

ciasto jogurtowe z owocami

Poznaj przepis na wyjątkowo pyszne i orzeźwiające jogurtowe ciasto z owocami – deser, który sprawdzi się o każdej porze dnia! Lekki, kremowy i naturalnie słodki, idealny dla wszystkich na diecie low carb oraz tych, którzy chcą rozkoszować się smakiem słodkości bez zbędnego dodanego cukru. Możesz go zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub podać rodzinie jako zdrową słodycz.


Składniki:

300g jogurtu greckiego

2 jajka M

20-30g erytrytolu/ ksylitolu

10g budyniu bez cukru lub skrobi ziemniaczanej

50g malin/ borówek świeżych lub mrożonych

Pakiet ebookow do pudełka

Przygotowanie:

Aby jogurtowiec wyszedł puszysty, zaczynamy od ubicia 2 jajek na jasną i lekką pianę – zajmie to tylko kilka minut.

W osobnym naczyniu łączymy jogurt grecki z łyżką budyniu waniliowego bez dodatku cukru lub skrobi ziemniaczanej, dodajemy odrobinę erytrytolu i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie delikatnie łączymy masę z ubitą pianą z jajek, aby zachować puszystość.

Teraz wystarczy ją tylko przelać do foremki -– ja użyłam szklanego naczynia o wymiarach 15×21 cm, które wcześniej posmarowałam olejem kokosowym. Na wierzchu układamy jeszcze świeże owoce – borówki, maliny lub jagody.

Tak przygotowaną foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C na około 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut. Po upieczeniu zostawiamy jogurtowiec jeszcze na 10–15 minut w wyłączonym piekarniku, zanim go wyjmiemy – zapobiegnie to opadaniu ciasta.

Po lekkim przestudzeniu jogurtowe ciasto jest gotowe do podania!

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *