
Prosta, idealna na pyszny i sycący posiłek, gotowa w mniej niż kwadrans pizza z patelni, którą zrobicie w wersji low carb, bez dodatku żadnej mąki.
Składniki:
1 jajko L
25g tartego sera np. cheddar
50g jogurtu greckiego/ śmietany 12%
łyżeczka babki jajowatej
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
sól
trochę tłuszczu na patelnię
Ulubione dodatki: sos pomidorowy/ pesto, kulki sera mini mozzarella, tarty ser mozzarella, bazylia

Przygotowanie:
Ciasto na pizzę zrobimy w jednym naczyniu, do którego dodajemy jedno większe jajko, trochę sera żółtego tartego np. cheddar, dalej dodajemy jogurt grecki, może być również śmietana 12%, po łyżeczce babki jajowatej i zmielonego siemienia lnianego oraz sól. Można także dodać inne ulubione przyprawy. Całość wystarczy tylko wymieszać łyżką i na chwilę odstawić.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię o średnicy 20cm z odrobiną tłuszczu. Po wylaniu masy rozprowadzamy ją dokładnie i patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy na średniej mocy przez kilka minut po czym naszą pizzę przewracamy na drugą stronę. Teraz czas na dodatki – sos pomidorowy, kulki sera mozzarella i całość posypujemy jeszcze dodatkowo tartym serem. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty, na minimalnym grzaniu. W tym czasie ser się ładnie rozpuści.
Zjadamy jeszcze ciepłą. W miarę jak spód będzie stygł będzie stawał się bardziej sprężysty, także bez problemu będzie można zjeść pizzę bez użycia widelca.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
