Słodki omlet ze śliwką i cynamonem, ale w wersji bez cukru, bez mąki pszennej i low carb. Idealny na zdrowe śniadanie, deser albo słodką przekąskę, gdy masz ochotę na coś pysznego. Ten omlet to: niski indeks glikemiczny, jest bez bez glutenu i cukru, idealny dla osób na diecie low carb lub z insulinoopornością. Przygotujesz go w mniej niż 15 minut!
Składniki:
2 duże jajka
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany/ skyru
łyżka mąki kokosowej lub migdałowej
łyżka błonnika bambusowego lub budyniu bez cukru
3 śliwki
łyżeczka masła klarowanego
cynamon

Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu, do którego dodajemy kolejno 2 całe duże jajka, około 2 łyżek jogurtu greckiego, można też użyć śmietany czy wręcz przeciwnie skyru – wszystko zależy ile białka czy tłuszczu chcecie uzyskać, dalej potrzebujemy jeszcze łyżkę mąki kokosowej oraz tyle samo błonnika bambusowego.
Teraz mieszamy wszystkie składniki, można ręcznie lub mikserem aby było jeszcze szybciej. Do gotowego ciasta dodajemy 3 pocięte śliwki i mieszamy.
Tak przygotowaną masę przelewamy na nagrzaną patelnię z dodatkiem rozpuszczonego masła klarowanego i smażymy na średniej mocy pod przykryciem, aż środek dobrze się zsiądzie. W przeciwnym wypadku ciężko będzie omlet przewrócić na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty na drugiej stronie i podajemy. Na końcu posypujemy cynamonem i opcjonalnie jeszcze erytrytolem w pudrze ale omlet i tak ma słodki posmak za sprawą mąki kokosowej, której tutaj praktycznie nie czuć w połączeniu ze śliwką.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
