Przepis na kremowy sernik bez pieczenia z borówką

sernik chia borówkowy

Kremowy z borówkami (LOW CARB) na kruchym, bezglutenowym spodzie – bez cukru i bez białej mąki, idealny jako lekki fit deser na lato i nie tylko. Zrobimy go w wersji niskowęglowodanowej, tak aby był aksamitny i pięknie się kroił.


Składniki:

50g wiórków kokosowych

100g mąki migdałowej/ migdałów blanszowanych zmielonych

50g masła

250ml mleczka migdałowego

5 łyżek nasion chia

400g jogurtu greckiego

200g borówek

3-4 łyżki erytrytolu

50ml mleczka kokosowego

czubata łyżka żelatyny

Pakiet ebookow do pudełka

Przygotowanie:

Zaczynamy od przelania do małej miseczki 250ml mleczka kokosowego do którego dodajemy następnie 5 łyżek nasion chia. Mieszamy chwilę i odstawiamy na około 10 minut, w tym czasie nasiona napęcznieją.

W kolejnym kroku przygotujemy spód do naszego ciasta. Potrzebujemy trochę wiórek kokosowych, które przekładamy do kielicha blendera i miksujemy je. Gotowe przesypujemy do większej miski i dodajemy mąkę migdałową lub zmielone migdały blanszowane oraz rozpuszczone i schłodzone już masło. Wszystko wystarczy tylko wymieszać. Nie dodajemy już żadnego słodzika, gdyż wiórki kokosowe nadają całości słodki posmak.

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki o średnicy około 18 cm, na dnie wykładamy papier do pieczenia, aby ciasto można było później łatwiej wyjąć. Wszystko wyrównujemy i dociskamy do dna.

Dalej do niewielkiego naczynia dodajemy ponownie trochę mleczka kokosowego tym razem jest to ok 50 ml, podgrzewamy aby było gorące i rozpuszczamy w nim jedną czubatą łyżkę żelatyny. Odstawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała.

Pozostało nam przygotowanie teraz masy serowej. Do naczynia przekładamy jogurt naturalny grecki, trochę borówek i całość dosładzamy erytrytolem. Mogą to być dwie, trzy cztery łyżki, w zależności jak słodkie ciasto preferujecie. Masę następnie miksujemy tak, aby nie było widać borówek. Można do tego użyć blendera żyrafy.  Zamiast borówek sprawdzą się tutaj również maliny. 

Teraz dodajemy wcześniej przygotowane składniki. Na początku mleczko kokosowe z nasionami chia, które ładnie już zdążyły na pęcznieć, a po wymieszaniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dzięki niej sernik ładnie się zsiądzie po schłodzeniu. Teraz masę serową wystarczy tylko przelać do foremki i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy i dekorujemy wedle uznania, jest już on gotowy.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *