
Dzisiaj mam dla Was przepis na ekspresowe ciastko jednoporcjowe o intensywnie kakaowym smaku, które przygotujemy bez mąki i cukru. Będziecie potrzebować tylko trzech składników i pięciu minut, żeby cieszyć się tym pysznym deserem.
Składniki:
1 jajko
2 łyżki kakao
2 łyżki zmielonych blanszowanych migdałów
opcjonalnie słodzik
Dodatki: jogurt i owoce
Przygotowanie:
Weźcie jedno całe jajko, dodajcie dwie płaskie łyżki kakao i tyle samo zmielonych migdałów blanszowanych. Wszystko umieszczamy w jednym niewielkim naczyniu i dokładnie miksujemy albo energicznie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do małej foremki i wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 90 sekund.
I to tyle! Ciastko wychodzi mocno kakaowe, idealnie pasuje do gęstego jogurtu i owocowej konfitury albo świeżych owoców. Jeśli wolicie słodsze desery, możecie dodać trochę ulubionego słodzika do masy kakaowej.
A teraz najlepsze – to ciastko ma tylko 4 gramy węglowodanów netto!
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 218 | BIAŁKO: 13g | TŁUSZCZ: 14g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników