Jak przygotować puszyste, aromatyczne cynamonki bez cukru i białej mąki

cynamonki air fryer

To przepis w wersji low carb / keto, który smakuje jak klasyczne drożdżówki – ale bez wyrzutów sumienia Zrobimy cynamonki. Idealne do kawy, na weekendowe śniadanie lub jako zdrowy deser, gdy masz ochotę na coś słodkiego.




Składniki:

200g serka wiejskiego

1 duże jajko

czubata łyżka mąki kokosowej

łyżka budyniu bez cukru lub błonnika bambusowego lub 2 łyżki mąki migdałowej

łyżka erytrytolu

wanilia

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka masła

czubata łyżeczka cynamonu

łyżeczka erytrtyolu

pakiet air fryer

Przygotowanie:

Głównym składnikiem z którego je przygotujemy będzie serek wiejski naturalny, który przekładamy w całości do naczynia. Dalej dodajemy jedno większe jajko i wszystko miksujemy np. za pomocą blednera żyrafy.

Teraz czas na suche składniki – czubatą łyżkę mąki kokosowej oraz łyżkę budyniu bez cukru, dalej dodajemy erytrytol i mieszamy. Dodatek mąki kokosowej sprawia, iż nie trzeba dodawać dużo słodzika. Jeszcze trochę aromatu waniliowego oraz proszku do pieczenia i po raz ostatni mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do ramekinów o średnicy 9cm wysmarowanych masłem lub olejem kokosowym, wypełniamy je do mniej więcej ¾ wysokości.

Pozostało nam przygotowanie jeszcze cynamonowej masy, którą zrobimy z rozpuszczonej łyżki masła wymieszanej z cynamonem i odrobiną erytrtolu. Przekładamy ją na wcześniej przygotowane ciasto i delikatnie mieszamy. 

Gotowe ramekiny wstawiamy do air fryera, ustawiamy temp 180°C i pieczemy przez około 25-30 minut. W piekarniku wydłużamy czas do około 30-35 minut.

Cynamonki wychodzą miękki w środku z lekko chrupiącą skórką.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *