To przepis w wersji low carb / keto, który smakuje jak klasyczne drożdżówki – ale bez wyrzutów sumienia Zrobimy cynamonki. Idealne do kawy, na weekendowe śniadanie lub jako zdrowy deser, gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
200g serka wiejskiego
1 duże jajko
czubata łyżka mąki kokosowej
łyżka budyniu bez cukru lub błonnika bambusowego lub 2 łyżki mąki migdałowej
łyżka erytrytolu
wanilia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka masła
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka erytrtyolu

Przygotowanie:
Głównym składnikiem z którego je przygotujemy będzie serek wiejski naturalny, który przekładamy w całości do naczynia. Dalej dodajemy jedno większe jajko i wszystko miksujemy np. za pomocą blednera żyrafy.
Teraz czas na suche składniki – czubatą łyżkę mąki kokosowej oraz łyżkę budyniu bez cukru, dalej dodajemy erytrytol i mieszamy. Dodatek mąki kokosowej sprawia, iż nie trzeba dodawać dużo słodzika. Jeszcze trochę aromatu waniliowego oraz proszku do pieczenia i po raz ostatni mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do ramekinów o średnicy 9cm wysmarowanych masłem lub olejem kokosowym, wypełniamy je do mniej więcej ¾ wysokości.
Pozostało nam przygotowanie jeszcze cynamonowej masy, którą zrobimy z rozpuszczonej łyżki masła wymieszanej z cynamonem i odrobiną erytrtolu. Przekładamy ją na wcześniej przygotowane ciasto i delikatnie mieszamy.
Gotowe ramekiny wstawiamy do air fryera, ustawiamy temp 180°C i pieczemy przez około 25-30 minut. W piekarniku wydłużamy czas do około 30-35 minut.
Cynamonki wychodzą miękki w środku z lekko chrupiącą skórką.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
