To ciasto robi się samo! 😍 Czekoladowe brownie z air freyra bez cukru

czekoladowe brownie

Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia? Zobacz, jak przygotować keto ciasto czekoladowe a’la brownie — wilgotne, kremowe i pełne smaku, mimo że bez cukru i mąki pszennej!

To szybkie, niskowęglowodanowe ciasto idealne dla osób na diecie keto, low carb, z niskim ig lub bezglutenowej. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec — po 20 minutach masz pyszne brownie, które rozpływa się w ustach! 😍




Składniki:

250g jogurtu naturalnego lub greckiego, można także użyć wersji wegańskiej

1 duże jajko

20g kakao

15 odżywki waniliowej lub czekoladowej, można zamienić na mąkę migdałową z 1-2 łyżkami erytrytolu lub na budyń bez cukru plus 1-2 łyżki słodzika

sól

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kostki gorzkiej czekolady

pakiet air fryer

Przygotowanie:

Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu do którego dodajemy jogurt, jedno większe jajko, dalej gorzkie kakao, odżywkę waniliową lub czekoladową, aby jeszcze podpić smak czekolady oraz trochę soli oraz proszku do pieczenia. Teraz wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, aż otrzymamy jednolite ciasto. Pod filmem znajdziecie dokładną listę składników oraz zamienniki. 

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem – można użyć większej lub mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. Na końcu jeszcze trochę kawałków gorzkiej czekolady i całość wstawiamy do nagrzanego air freyra i pieczemy w 170°C przez ok. 20 minut. W piekarniku czas pieczenia wydłużamy do ok. 25 minut.

Po lekkim przestudzeniu można już jeść. Całe ciasto ma ok 400 kalorii i aż 35g białka. Makro może się różnić w zależności od użytych składników.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *