Bounty Cake – kokosowe ciasto bez cukru w wersji Keto Low Carb

bounty cake

Co powiecie na ciasto Bounty ale w odchudzonej wersji— z dodatkiem czekolady, ale niskowęglowodanowe.To deser idealny na „małe co nieco”: kokosowy, wilgotny i przyjemnie słodki, a jednocześnie bez klasycznego cukru i białej mąki.


Składniki:

60g wiórków kokosowych

75g jogurtu greckiego

400g serka wiejskiego

2 jajka L

1,5 łyżki mąki bambusowej lub budyniu bez cukru

1-2 łyżki erytrytolu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wanilia

Polewa: 30g gorzkiej czekolady plus łyżka masła

Przepisy niskowęglowodanowe air fryer

Przygotowanie:

Zaczynamy od kokosa. Wsypujemy wiórki kokosowe do blendera i miksujemy. Wystarczą krótkie pulsacyjne ruchy — chodzi o to, by wiórki były delikatniejsze, ale nie zmieniły się w pastę.

Teraz czas na pozostałe składniki, dodajemy kolejno trochę jogurtu greckiego, 2  opakowania serka wiejskiego, 2 większe jajka, trochę mąki bambusowej, można ja zastąpić budyniem waniliowym bez dodatku cukru, jeszcze trochę słodzika, wanilia oraz proszek do pieczenia. Teraz wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przed chwilą przygotowane ciasto. 

Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez około 40 minut. Po przestudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i przygotujemy polewę z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z łyżką masła, może być również olej kokosowy. Dekorujemy ciasto, można utworzyć np. wzór lub po prostu polać całe. Jak polewa delikatnie stężeje możemy kroić i podawać.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:


Produkty, które polecam


Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *