Dzień dobry,
dziś proponuję Wam łatwy przepis na na KETO pieczoną karkówkę z warzywami w majonezie. Prosty, szybki przepis dla całej rodziny. Do tego pysznego przepisu wystarczy kilka prostych składników. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)
KETO PIECZONA KARKÓWKA
Ilość porcji:
3
porcjeKalorie:
791
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
50
minutSkładniki
500g karkówki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki słodkiej papryki
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu
czubata łyżka masła klarowanego
150g pieczarek
średnia cebula
3 ogórki kiszone
kulka sera mozzarella
natka pietruszki
Wskazówki
- Kawałki mięsa rozbijamy tłuczkiem. Do naczynia do zapiekania wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwy. Następnie dodajemy przyprawy: paprykę, oregano, bazylię, sól oraz pieprz. Układamy kawałki mięsa, lekko dociskając. Kolejno całość polewamy znów oliwą z oliwek około 2 łyżek i ponownie posypujemy tymi samymi przyprawami. Mięso dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się przegryzło.
- W międzyczasie kroimy w piórka średnią cebulę oraz około 150g pieczarek. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki i smażymy chwilę. Kilka ogórków kiszonych kroimy w plastry.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki smarujemy je 3 -4 łyżkami majonezu, dokładnie rozprowadzając go na mięsie. Dodajemy kolejno lekko przestudzone pieczarki z cebulą i układamy plastry ogórka. Na wierzchu układy kawałki sera mozzarella, który rwiemy na kawałki. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 40-50 min. Po tym czasie mięso jest gotowe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO na 3 porcje:
- KALORIE: 2373 | BIAŁKO: 125g | TŁUSZCZ: 203g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g